| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
adam.qweras
Czytelnik

Dołączył: 07 Lut 2024 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość / region): Wielkopolska Posiadane auto: Brak
Piwa: 0/0
|
| Wysłany: Sro 07 Lut 2024, 20:05
Temat postu: Problemy z silnikiem Daewoo Matiz |
|
|
Witam,
Jeżeli jest podobny temat to przepraszam, ale nie znalazłem takowego, który by pomógł rozwiązać mój problem, a mianowicie od jakiegoś czasu mam problem z silnikiem. Czasami odpali bez problemu, ale zdarza się, że nie odpali lub odpali nie na wszystkie cylindry. I jest też trzecia opcja najczęściej występująca, że odpali normalnie ale jak gwałtownie doda się gazu i od razu odpuści to przy schodzeniu z obrotów schodzą one zbyt nisko, silnik się dławi a po 2 sekundach wraca do normalnych wolnych obrotów i dzieje się to również podczas dojeżdżania do skrzyżowania i wciskaniu sprzęgła. Zaczęło się tak dziać po około miesięcznym postoju samochodu.
Jedynym problemem z jakim borykał się Matiz od lat to zużywająca się kopułka z palcem raz na 1,5 - 2 lata. Po jej wymianie wszystko wracało do normy. Tym razem myślałem, że będzie tak samo, ponieważ styki były już zielone, węgielek zużyty oraz widoczna wilgoć lecz niestety to nie to.
Wymieniłem wcześniej wspomnianą kopułkę z palcem, przewody wysokiego napięcia oraz świece zapłonowe. Odłączałem również akumulator i programowałem wolne obroty, ale nic nie pomogło. W sterowniku brak błędów. Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić. Bardzo proszę o pomoc. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|